Neem wijsheid mee naar de wereld (16-03-10)

Stiltij
Neem wijsheid mee naar de wereld (16-03-10)
/

Audio van meditatie-onderricht door Ad op 10 maart 2016.
Thema: Neem wijsheid mee naar de wereld.

Oefen steeds opnieuw met het inbrengen van dharma in karmamateriaal. Op die manier blijft het niet bij een concept maar ga je het ook belichamen. Als je beide polen toelaat, gaat de samenwerking steeds natuurlijker draaien, eenheidswerking wordt gerealiseerd.

Een voorbeeld van een aspect aan de karmakant is onzekerheid. Dat is in wezen onnatuurlijk, want jezelf (en dus het leven) vertrouwen is normaal. Het duidt dus op onafheid, niet verbonden zijn en liefdeloosheid. Je voelt je bedreigd in je ik-beeld en ter compensatie zoek je zekerheid in je baan of relatie. Durf liever de onzekerheid aan i.p.v. schijnveiligheid te zoeken. Ga  verder dan alleen in te zien dat dit een vorm van egoïsme is en laat het besef goed tot je doordringen, laat het toe tot in je gevoel. Als het doordringt tot op identiteitsniveau ga je vanzelf minder vaart maken en invullen – en meer oefenen.

Natuurlijk heeft het ik het hier moeilijk mee. Het ik wordt langzaam ontmanteld, het heeft geen bestaansgrond meer en dat is natuurlijk wennen. Geen speelruimte meer voor het ik, geen problematiek meer als voedsel voor processing. In plaats daarvan ontspannen en vreugdevol aanwezig zijn. In verbinding met de bron van het leven sta je in de stroom; wat je weet is intuïtief en dat laat jouw personage op een natuurlijke manier functioneren. Uiteindelijk voel je dat alles klopt, je bent gerust op een diep niveau.

Probeer altijd jezelf te zijn en laat geen routines of verplichtingen ontstaan in relaties. Het maakt niet uit wie die ander is, je ouders, je kinderen, collega of vriend: laat alles open. Wees eerlijk en val een ander niet lastig omdat jij afleiding nodig hebt of bevestiging. Laat alleen gebeuren wat je hart je ingeeft. Je hebt de ander namelijk niet nodig. Je bent al af. Als je jezelf als een behoeftig iemand beschouwt, dan komt dat voort uit een verkeerd zelfbeeld. Besef daarom dat je al compleet bent en dat het leven je volledig verzorgt. Het leven nodigt jou uit je potentieel te verwezenlijken.


◄║►