Krijgskunst is geesteswerk (16-09-16)

Stiltij
Krijgskunst is geesteswerk (16-09-16)
/

Audio van krijgskunst-onderricht door Ad op vrijdag 16 september 2016.
Thema: Ons lichaam is een aspect van ons totaalbestaan; de geest is de basis.

De wezenlijke zin van alle menselijke ontwikkeling is innerlijke groei, bewustwording. Door onszelf en onze omgeving grondig te onderzoeken en te leren kennen, raken we vertrouwd met ons totaalbestaan: lichaam, adem en geest vormen een integraal geheel dat optimale kwaliteit van beleving en functionering mogelijk maakt.

Krijgskunst (lichaamswerk) is leren omgaan met moeite, en de grootste, de meest veelsoortige en meest dynamische moeite, is te vinden in de omgang met zintuiglijke verschijnselen: ‘de wereld’. Zowel vanuit onze binnenwereld als uit de buitenwereld worden we bestookt met signalen en impulsen; integer en efficiënt omgaan daarmee is niet gemakkelijk, het vraagt bereidheid om jezelf tegen het licht te houden, oude patronen en condities te veranderen, voortdurend te groeien.

Ons zintuiglijk apparaat – lichaam en psyche – vormt een instrument om heilzaam te werken ten behoeve van de wereld. Op basis van de oorspronkelijke budo-gedachte (‘de natuurlijke orde handhaven’), heeft Osensei aikido vorm gegeven als een bevrijdende, harmoniserende kracht die bijdraagt aan een leefbare wereld. De basis van deze oefening is een geestelijke intentie, namelijk de wens om de intrinsieke menselijke goedheid te belichamen. Het juist beoefenen hiervan vereist dat dit verlangen stevig geworteld raakt tot een diepe, authentieke motivatie en permanent voeding krijgt uit de juiste bron: ons hart.


◄║►