Klaar voor de weg (15-11-12)

Stiltij
Klaar voor de weg (15-11-12)
/

Audio van meditatie-onderricht door Ad (12 november 2015).
Thema: klaar zijn voor de weg.

Is het levensreddend potentieel in zicht, dan hangt dit heel erg samen met de keuze ervoor. Heb je een idee van de waarde ervan en op welke manier je die kunt realiseren? Dit gaat alleen van harte.

Het kan helpen de bedoeling van de weg, te vergelijken met al je andere doelen. In meer technische termen: het zicht op nirvana verruimt door goed te kijken naar samsara. Wat je denkt dat verheven is, zou wel eens normaal kunnen zijn en wat je denkt dat normaal is zou wel eens vervormd kunnen zijn.

Welke plaats heeft de weg in jouw bestaan? Wat doet het je, wat verwacht je ervan en wat heb je eraan? Hoe faciliteer je jezelf zo goed mogelijk en wat is het belangrijkste ingrediënt dat jou hierbij helpt (1: doel)?

Als je het besef van jouw doel niet zelf levend houdt, dan eindigt de verbinding met vervulling. Betrouwbaar commitment aan je intentie is dus een wezenlijk element (2: voorwaarde).

Het ego is gewend aan de voorwaartse oriëntatie van resultaatgerichte processing, maar enkel door terug te zakken kom je terecht in wat altijd al onvoorwaardelijk aanwezig is. Deze ommekeer betekent: loslaten, voeling krijgen (3: richting).

Het aanwezig weten van het vervullingsbesef/bodhichitta maakt het mogelijk om je concreet te oefenen in discipline/shila. Het versterkt je intentie om de realisatie ervan daadwerkelijk aan te gaan (4: methode).

Zo word je steeds meer een krachtveld dat dieper draait, dan alleen maar een corrigerend persoontje. Verlichtingsbesef pas je toe naar alle vormen. Zo integreer je innerlijkheid met de dagelijkse praktijk; je oefent je in beheersing en onthechting van onrust, verwikkeling, behoeftigheid. Wil je toekomen aan vruchtbare praktijk, dan zullen de eerste drie stappen jou een centraal, vitaal motief moeten schenken.


◄║►