Karma vruchtbaar maken (15-11-15)

Meditatie
Meditatie
Karma vruchtbaar maken (15-11-15)
/

Audio van meditatie-onderricht door Ad op 15 november 2015.
Thema: Leer je connectie met karma goed kennen en begrijpen.

Hoe concreet is de Boeddhaweg voor je? De drie toevluchten, Boeddha, dharma en sangha, worden voor beoefenaars steeds duidelijker. Zicht krijgen op de Boeddha als transcendente mens en de schenkende helderheid van het onderricht, veronderstelt een zekere ernst. De sangha als verbindende kracht is in essentie de verbinding met goed gezelschap: leraren.

Als bodhisattva is het belangrijk om eerst goed te leren vertalen. Niet verloren raken in oosterse sferen en romantiek, maar zien hoe het werkt binnen jouw eigen context. Je wordt wat je denkt en dus kun je bestaande beelden vervangen door bruikbaardere beelden in dienst van de weg. Ook deze zul je uiteindelijk los moet laten.

Wil je de dharmaweg vruchtbaar maken, dan zul je goed moeten weten wat karma is. De normalisering van jezelf als bodhisattva vindt plaats, door je connectie met karma te leren kennen. Langzamerhand zul je de roze wolk waarin je je begeeft los moeten laten. Zo verandert de romantische oriëntatie naar een meer confronterende manier van de weg aangaan.

De ernst die dan ontstaat laat je kijken naar vragen als: waarom doe ik wat ik doe? Deze serieuze verbinding met de weg maakt je in staat om als mens alle potentie tot bloei te kunnen brengen. Het heet dus niet voor niets zelfonderzoek. Elk zelfbeeld kan de prullenbak in. Het is dus uiteindelijk niet belangrijk welke beelden je maakt, maar het feit dat je beelden maakt.

Een goed vertrekpunt om de weg te bewandelen is om te kijken naar wat het niet is en zicht te krijgen op wat het kan zijn. De ingang van het lijden leert ons beter te zien met welke blindheid we te maken hebben. Dit lijden is niet alleen de situationele moeite die we tegenkomen. Dit is meer leermateriaal dat op aspectenniveau opgelost kan worden.

Met lijden wordt de existentiële grondknoop bedoeld die pijn gaat doen zodra je hem gaat voelen. Het verzorgen ervan, het zuiveren van vervorming en het toelaten van dharma (oefenen) helpt deze knoop genezen. Dan pas wordt het mogelijk om toe te komen aan wat je echt zoekt: vervulling.

◄║►