Je hartsoog vervult je diepste verlangen (16-04-21)

Stiltij
Je hartsoog vervult je diepste verlangen (16-04-21)
/

Audio van meditatie-onderricht door Ad op 21 april 2016.
Thema: Je hartsoog vervult je diepste verlangen.

Bij iedereen is er sprake van een diep verlangen naar geluk. Dit verlangen is in feite bewustzijnswerking. Zolang jij gezag blijft geven aan condities en je laat afleiden door wens, woede en waan, zolang blijft bewustzijnswerking als het ware aan je trekken om een definitieve oplossing te zoeken voor je onvervuld verlangen. Bewustzijnswerking is gaande, honoreer dit. Breng binnen en buiten weer in balans en doe moeite voor bevrijding.

De basis van ons bestaan is goedheid. Dat is iets wat we bijna niet meer kunnen geloven. We denken dat egoïsme normaal is en zijn geneigd ons daarbij neer te leggen. Een kenmerk van egoïsme is dat je onderscheid maakt, je zit steeds in een soort competitie verwikkeld. Maar boeddhanatuur is  gelijk, is neutraal. Besef dit goed, dan zul je je minder snel identificeren met je lichaam en je omstandigheden.

Leer te kijken met je hartsoog, in plaats van met je lichaamsoog. Met dit laatste oog zoek je steeds bevestiging buiten jezelf. Je kijkt buiten je en haalt het naar binnen. Met je hartsoog echter, heb je van buiten niets nodig. Je zoekt geen bevestiging buiten jezelf, want je weet dat je bestaat. Zorg daarom voor een herwaardering, een heroriëntatie.

Ons ego is niet echt, het is gemaakt. We zijn zelfs gewend om niet één maar een heleboel ik-jes te maken. Kijk je met je lichaamsoog, dan kun je die veelheid terugbrengen naar één ik,  maar … zit je wel nog steeds met onechtheid opgezadeld. Ontdek je je hartsoog, dan overstijg je het ego. Vanuit eenheid zie je dan de veelheid.

De pijn die het egoïsme creëert en het verlangen naar geluk zijn drijfveren om de weg te bewandelen. Dit gaat met vallen en opstaan. Daarom is er moed voor nodig. Sta jij weer op als je gevallen bent? Durf je eerlijk te zijn? Besef je dat je zelf de veroorzaker bent van je eigen lijden? Het leven veroorzaakt niets, het heeft geen belang. Alleen kleine ik doet dat. Zie je dat je het eigenlijk zelf doet? Als dat zo is, kun je anders gaan kiezen. Wees wijs.


◄║►